Foto: Andreas Saxin (Schweizerbadet - Dalarö)Haninge Soundtrack


Välkommen till sidan med information om projektet Haninge Soundtrack.


Projektet Haninge Soundtrack initierades 2020 av tonsättaren Marsel Nichan genom kulturföreningen Nuova Arte. Det har tagit nästan tre år för att förbereda allt material samt kunskap om Haninge som behövdes för att kunna skapa planen med projektet på ett så bra sätt som möjligt. Projektet bygger kring att skapa musik/ljudlandskap som beskriver både Haninge som det är nu, viktiga och historiska platser som finns i kommunen, samt några utav de viktigaste händelser som ägt rum historiskt i Haninge. Ljuden är hämtade från vår natur och musiken skapad direkt för denna installation.


Marsel upptäckte tidigt efter att ha flyttat till kommunen 2017 Haninges olika historiska platser samt händelser och blev direkt fascinerad av den rika kulturen och historian som platsen präglas utav. Allt ifrån Gravfältet i Jordbro som anses vara ett av Nordens största gravfält och härrör från äldre järnåldern till upptäckten av grundämnet litium i Utö för över 200 år sedan. Marsel har erfarenhet både nationellt samt internationellt med att jobba med ljudinstallationer i olika utomhusmiljöer. Dessutom så har filmmusiken alltid sedan barnsben legat honom varmt om hjärtat så tanken om att göra musiken (Soundtracket) till en historisk plats där han dessutom lever kom naturligt för honom.


Nuova Arte, den ideella organisationen Haninge Entré tillsammans med tonsättaren Marsel Nichan har drivit detta projekt för att förbättra utomhusmiljön och öka trivselfaktorn i Haninge. I denna del första del av projektet Haninge Soundtrack så ville vi börja med att ljud-lägga en del av torget vid Handen terminalen där många människor går förbi samt sitter och tar en paus. Scenen/kuben där man kan uppleva denna ljudinstallation är i gång från och med invigningen den 17 mars och 6 veckor framåt. Ljuden/musiken kommer att gå i gång med ett verk i taget mellan ca. kl. 06 – 23 och mellan varje ljud kommer det vara en paus på ungefär 10 minuter.Stort tack till alla som var med och möjliggjorde ljudinstallationen: Haninge Entré, Nuova Arte och ABF Södertörn.